Mersin’i Keşfedelim mi?
Admin   14.04.2022 10:45

Mersin’i Keşfedelim mi?

Mersin nerededir, nasıl bir şehirdir, nerelere gidilir, nerelerde konaklanır bunların hepsini bu yazımda detaylandırmaya çalışacağım.

*MERSİN KAÇ GÜNDE GEZİLİR, ULAŞIM KOŞULLARI NELERDİR

*MERSİNE TATİL İÇİN EN UYGUN ZAMAN NEDİR

*MERSİNDE MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKEN TARİHİ YERLER VE MÜZELER

*Mersin kaç günde gezilir: Planınızı maksimumum 1 hafta kadar bir zaman dilimine de bölebileceğiniz gibi hafta sonu değerlendirmesi olarakta yapabileceğinizi bilmenizi isteriz. Ulaşım Mersin merkezede de diğer illerdende  oldukça kolaydır.

*Mersin tatili için en uygun zaman: Yaz aylarında sıcak ve nem oranı yüksek olan Mersin deniz tatili için ideal zamanıdır. Kış aylarında ise ılık ve yağışlı olduğu görülmektedir. Doğa ve tarihi mekanlar için düzenlenen bir tatil planında ise en uygun zaman dilimi ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.

*Mersinde mutlaka görülmesi gereken Tarihi yerler ve Müzeler :

1.Kleoparta kapısı :

Kleoparta kapısı

Tarihi dokusu Bizans Dönemi’nde kent surlarının Dağ, Adana ve Deniz olarak üç kapısı yer alırmış. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Tarsus’dan bahsederken buradaki kapı için İskele Kapısı ismini vermiştir. 18. yüzyılın sonlarına dek üç kapı da sapasağlam gelmiş olup Mısırlı İbrahim Paşa 1835 yılında hepsini yıktırmış ve yalnızca tek kemerli Deniz Kapısı kalmıştır.Ünlü Mısır kraliçesi  Kleopatra’nın Romalı sevgilisi General Antonius ile görüştüğü Tarsus ilçesindeki Gözlü Kule’de büyük bir tören eşliğinde karşılanmışlar ve Deniz Kapısı’ndan şehre girmişlerdir. Bundan böyle de ismi Kleopatra Kapısı olarak kalmıştır.

Konumu:Tarsus Merkez, Mersin (İçel)

2.Kızkalesi :

Kız Kalesi

Tarihi dokusu Bir diğer adıyla Deniz Kalesi olarak anılan Kız Kalesi, aynı adı taşıyan mahallenin sahilinde konumlanan bir adacığın üzerinde yer almaktadır. Kalenin üzerinde yer alan kitabeye göre, 1119 yılında I. Leon tarafından yaptırılan kale, Korykos Antik Kenti’nin içinde bulunuyor. Bir dönemde korsanların barınak olarak kullandığı bilinen bilgiler arasındadır.Geçtiğimiz yıllarda Mersin Arkeoloji Müzesi’nin yaptığı kazı çalışmaları esnasında kalenin ortasında bir yapı kompleksi bulunmuştur. Bu kompleksin içinde bir de şapel yer almaktadır ve kalenin avlusundaki şapelden bile daha eski olduğu öğrenilmiştir. Sahilden 600 metre uzaklıktaki ihtişamlı görüntüsüyle görenleri büyüleyen kaleye, deniz bisikleti kiralayarak ulaşabilirsiniz.

Kale hakkındaki efsaneye göre; kral çok sevdiği biricik kızının geleceğini öğrenmek amacıyla bir falcıya danışır. Bir yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenmesi üzerine kızı için bu kaleyi inşa ettirmiş. Prensesi bu şekilde koruyacağına inanan kral bir gün kızına bir sepet üzün gönderir. Olacak o ki sepetin içine yılan girer ve güzel prensesi sokarak öldürür.

3.Kırk kaşık Bedesteni :

Kırk Kaşık Bedesteni

Tarihi dokusu Akdeniz’de olup da, ticaretten bahsetmemek olmaz. Anadolu şehirlerinde önemli yer tutan Bedestenlerden birisi de Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunuyor. Ramazanoğulları Beyliği’nden İbrahim Bey tarafından 1579 yılında yaptırılan Bedesten,Yapıldığı ilk dönemlerde aşevi ve medrese olarak faaliyet veren bedesten, Cumhuriyet’in ilanından sonra kapalı çarşıya dönüştürülmüştür.

Eski ismiyle Beyaz Çarşı olarak anılan bedestende; yöresel el sanatlarına ait seramik, ahşap, bakır, gümüş, deri, dokuma turistik hediyelik ürünler olmak üzere, yöresel damak tatlarının bulunduğu yiyecek ve içeceklerin satışı yapılmaktadır. İçinde pek çok dükkanın olduğu Bedestene, Mersin’den dönmeden önce birkaç hediyelik eşya almak için de gelebilirsiniz.

Konumu: Şehitkerim, 3404. Sk. No:13 Tarsus/Mersin

4.Mersin Deniz Müzesi:

Mersin Deniz Müzesi

2010 yılında hizmete açılan müze, Mersin’in Yenişehir ilçesinde yer almaktadır.  İçerisinde bulundurduğu koleksiyonlar sebebiyle dünyadaki müzeler üzerinde önemli bir yere sahiptir.  Türk deniz harp geçmişini tüm detaylarıyla yansıtan 500’den fazla eser ve 800 kitaplık bir kütüphanesi bulunan müzenin büyük ana salonda; gemi modelleri, sancak, arma, askeri kıyafetler ve ateşli silahlar ile yağlı boya tablolar sergileniyor.İnteraktif salonda; küçük yaştaki çocuklara denizcilik alanı hakkında bilgi verilir, Türklerin denizcilik tarihi nesilden nesle aktarılması için çalışmalarda bulunulur. Özellikle Efsane Mahmudiye, Kahraman Hamidiye, Preveze ve Barbaros hayrettin Paşa , tarihte önemli bir yeri olan Nusret Mayın Gemisi, Gazi Alemdar ve yavuz Muharebe kruvazörü hakkında dijital olarak anlatılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra müze içerisinde yer alan salonda, geçici olarak sergiler düzenlenirken, kültür ve sanat alanlarına destek olmak için resim ve gemi modeli atölyeleri açılmıştır.

Konumu: Eğriçam Mah, Adnan Menderes Blv. Yenişehir/Mersin

5.Mersin Atatürk Evi Müzesi:

Mersin Atatürk Evi Müzesi

Mersin’in Akdeniz ilçesinde bulunan Atatürk Evi Müzesi, 1897 yılında Almanya Konsolosluğu Christman tarafından yaptırılmıştır. 1925 yılında Atatürk ve eşi Latife Hanım 11 gün boyunca kalmışlardır. Evin kamusallaştırılması fikrinin kabul görmesi üzerine restore edilerek yenilenmiş ve 1992 yılında ise Atatürk Evi ve Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Kültür Bakanlığı’nın mülkiyeti olan evde; Atatürk’ün Mersin’i ziyaret ettiği sırada çekilmiş fotoğrafları ile Anıtkabir’den buraya getirilen yirmi iki tane kişisel eşyası yer almaktadır.

Konumu: Kültür, Atatürk Cad. No:36 İçel Merkez/Mersin

 

 


Blog Hakkında Düşünceleriniz?